Un nou studiu, intitulat „Decontaminarea Agriculturii de Politici Incoerente”, realizat de Christian Năsulea, Radu Nechita și Diana-Florentina Năsulea, evidențiază provocările semnificative ale agriculturii românești și propune o serie de soluții concrete pentru îmbunătățirea sectorului. Acest raport pune accentul pe discrepanțele și incoerențele actuale din politica agricolă, subliniind efectele negative ale subvențiilor și ale reglementărilor privind Organismele Modificate Genetic (OMG-uri), precum și problemele emergente legate de importurile de cereale netaxate din Ucraina. Studiul arată că, deși subvențiile sunt destinate să sprijine agricultura, ele adesea favorizează marile exploatații agricole și distorsionează piața, în timp ce fermele mici luptă să rămână competitive. Mai mult, subvențiile nu îmbunătățesc neapărat productivitatea agriculturii românești.
În plus, autorii studiului remarcă existența unor preocupări legitime cu privire la efectele negative ale subvențiilor asupra mediului. Conform acestora, subvențiile pot încuraja supraproducția și utilizarea excesivă a fertilizanților, cum ar fi îngrășămintele și pesticidele, ceea ce în final contribuie la degradarea solului, poluarea apei și pierderea biodiversității. O altă problemă analizată se referă la importurile netaxate de cereale din Ucraina, care au creat o concurență neloială pentru fermierii români, afectând prețurile și competitivitatea cerealelor românești pe piața internă.
În ceea ce privește Organismele Modificate Genetic (OMG-uri), autorii studiului subliniază că nu există dovezi științifice care să susțină afirmația că acestea ar fi dăunătoare sănătății, însă ele pot crește randamentele și pot reduce utilizarea pesticidelor, care sunt dovedite a avea un impact negativ asupra sănătății.
Studiul „Decontaminarea agriculturii de politici incoerente” poate fi consultat aici.
Comunicatul de presă poate fi vizualizat în întregime aici.
Din recomandarile incluse în studiu
Reformarea sistemului de distribuire a subvențiilor pentru a încuraja echitabilitatea
Reducerea distorsiunilor de pe piață pentru a se ajunge la un echilibru între costurile generate de subvenții pentru contribuabili și securitatea alimentară
Îmbunătățirea infrastructurii agricole pentru a îmbunătății productivitatea și reziliența
Dezvoltarea asociațiilor de fermieri pentru a îmbunătăți accesul pe piață, eficiența și puterea de negociere colectivă a acestora