Institutul European pentru Studii Economice a contribuit la realizarea unui raport Epicenter cu titlul „Tackling Europe’s Cost of Living Crisis”.
Această lucrare analizează modul în care impozitarea excesivă și reglementările înrăutățesc presiunile inflaționiste în opt țări europene. Ca urmare a intervenției puternice a statului, cetățenii europeni se confruntă cu costuri crescute ale vieții, care au fost deja exacerbate de războiul din Ucraina și politica monetară laxă. Printre altele, au fost impuse costuri substanțiale consumatorilor și întreprinderilor din sectoarele energie, locuințe, stil de viață, telecomunicații și farmaceutic. Unele intervenții pot fi justificate, dar în multe cazuri beneficiile sunt fie banale, fie foarte speculative.
Criza costului vieții afectează cel mai mult gospodăriile cu venituri mai mici, deoarece o parte mai mare a veniturilor lor este cheltuită pentru produse de zi cu zi. Această lucrare evidențiază economiile pe care le-ar putea obține consumatorii europeni dacă guvernele ar decide să implementeze reforme de reglementare și fiscale liberalizate care ar atenua presiunea inflaționistă asupra europenilor.
Raportul în formă completă, în limba engleză, poate fi descărcat aici.
Sectoarele care au menținut un nivel puternic de concurență au reușit să scadă costurile reale în contextul crizei costului vieții. Sectoarele neproductive ar trebui să reproducă aceste medii de reglementare de succes pentru a atenua presiunile inflaționiste.
Sectoarele locuințelor, transporturilor, energiei și stilului de viață sunt în special împovărate de taxe mari și intervenții guvernamentale. Încurajarea concurenței și reducerea impozitelor în aceste domenii ar oferi asistență imediată pentru zeci de milioane de gospodării aflate în dificultate din întreaga UE.
Costurile energiei reprezintă o proporție mare și tot mai mare din cheltuielile gospodăriilor din Europa. Germanii și europenii în general se confruntă cu prețuri mai mari la energie ca urmare a închiderii obligatorii a centralelor nucleare. Pentru a scuti gospodăriile care se luptă să-și permită alte cheltuieli după achitarea facturilor la energie, guvernele ar trebui să exploreze modalități de a reduce impozitarea indirectă și de a ușura reglementările impuse furnizorilor.
În domeniul locuințelor, sunt necesare reforme îndrăznețe de utilizare a terenurilor și o revizuire a procesului de autorizare de planificare. Procesarea mai rapidă a autorizațiilor, împreună cu creșterea disponibilității terenurilor pentru dezvoltare, ar permite și ar stimula dezvoltatorii să sporească oferta de locuințe în zonele cu cerere mare. O ofertă crescută va reduce costurile, ceea ce va beneficia în special de chiriașii cu venituri mici.
Costurile mai mici de transport sunt un alt domeniu cheie care prezintă potențial de liberalizare a reformelor. De exemplu, italienii plătesc mai mult pentru transport, în special pe calea ferată pe distanțe lungi, din cauza lipsei de concurență, deoarece 80% dintre companiile de transport sunt deținute sau controlate public în Italia. Guvernele ar trebui să se concentreze pe eliminarea denaturărilor pieței care înăbușează inovația, productivitatea și competiția între diferitele forme de transport, precum și între furnizorii de servicii.
Impozitele indirecte în sectorul stilului de viață cresc prețurile de raft și înrăutățesc distribuția bogăției. Aceste taxe pe păcat sunt percepute în plus față de TVA, ceea ce duce la prețuri mari de consum, unde prețurile inițiale ale produselor sunt adesea mai mici decât taxele percepute pentru acestea. De exemplu, taxele pe alcool în România pot ajunge la 56% din prețul de raft. De fapt, aceste taxe, care sunt de natură regresivă, afectează în mod disproporționat persoanele cu venituri mici, prin creșterea inutilă a cheltuielilor zilnice.