Studiu. Revitalizarea Pieței Unice pentru următorii 30 de ani

aprilie 2024
 
În data de 8 aprilie, Sala Nicolae Bălcescu din cadrul Palatului Parlamentului a găzduit lansarea studiului de "Revitalizarea Pieței Unice pentru următorii 30 de ani". Evenimentul a reunit un public divers de aproximativ 70 de participanți, inclusiv Membri ai Parlamentului, studenți, cadre universitare și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, marcând un pas important în analiza eficienței economice și a dinamicii pieței în Uniunea Europeană. Au luat cuvântul doi dintre autorii studiului, Christian Năsulea și Radu Nechita, urmați de deputatul USR Claudiu Năsui și senatorul PNL Alexandru Nazare.

Autorii studiului, Christian Năsulea și Radu Nechita, au deschis discuția cu o evaluare a aderării României la UE, evidențiind succesul acesteia în pofida provocărilor inițiale, cum ar fi întârzierile aderării și impactul crizei din 2008. Deși România se confruntă în continuare cu provocări de natură economică sau socială, progresul semnificativ în termeni de PIB per capita și integrarea în economia UE demonstrează beneficiile aderării.

Studiul „Revitalizarea Pieței Unice pentru următorii 30 de ani” poate fi consultat aici.

Comunicatul de presă poate fi vizualizat în întregime aici.

 
 

Din recomandarile incluse în studiu

Eliminați barierele artificiale rămase în calea transportului terestru: România și Bulgaria în Schengen
Veto-ul Olandei și al Austriei împotriva includerii Bulgariei și României în Acordul Schengen evidențiază o problemă complexă care depășește simpla dinamică a mobilității UE. Interpretarea greșită a acestei acțiuni ca măsură anti-imigrație trece cu vederea motivațiile nuanțate din spatele unor astfel de decizii politice, care au ca scop mai degrabă să atragă alegătorii naționali mai puțin informați decât să abordeze preocupările de fond de politică.

Eliminați măsurile împotriva transportatorilor ECE
Directiva 2006/123/CE, emisă la 12 decembrie 2006, a avut ca scop protejarea, încurajarea și îmbunătățirea liberei circulații a serviciilor, un pilon cheie al Pieței Unice Europene. Cu toate acestea, acțiunile ulterioare la nivel de stat au impus, din neatenție, poveri excesive companiilor de transport din Europa de Est și Centrală (ECE).

Protejați economia colaborativă
Economia colaborativă ar putea contribui la o mai bună protecție a mediului. Inovațiile tehnologice și contractuale permit o utilizare mai eficientă a resurselor existente, o reducere semnificativă a costurilor și un confort sporit pentru consumatori. În unele cazuri, acest lucru vine împreună cu o perturbare a industriilor consacrate, care și-au folosit influența economică și politică pentru a încetini, inversa și chiar bloca noii intrați care oferă un substitut pentru serviciile lor.

Protejați educația medicală și piața serviciilor medicale
Sectorul medical din România, în special în domeniul serviciilor stomatologice, a devenit o destinație de top pentru pacienții care caută opțiuni de tratament de înaltă calitate, dar la prețuri accesibile. Acest succes se datorează în mare măsură combinației eficiente existente în România de profesioniști calificați în domeniul medical, clinici moderne și prețuri competitive. Piața serviciilor medicale este, de asemenea, mai puțin reglementată decât cea din alte țări occidentale.

Abțineți-vă de la instituirea de noi licențe profesionale și demonopolizați asociațiile profesionale
Licențierea ocupațională a apărut ca o barieră semnificativă în calea pătrunderii pe piață, menită aparent să protejeze consumatorii împotriva dezinformării și exploatării. Cu toate acestea, procesul de certificare devine adesea mai puțin despre asigurarea competenței și mai mult despre generarea de venituri, o schimbare care îi favorizează pe arhitecții sistemului față de consumatorii pe care este menit să îi protejeze.

 
 

Imagini de la evenimentul de lansare