Indicele Populismului Autoritar

mai 2024
 
Indicele Populismului Autoritar, publicat de Timbro și EPICENTER, constată că 26,9% dintre europeni susțin partide politice autoritare, atât de stânga cât și de dreapta. Indicele evidențiază modul în care guvernele populiste din Europa au subminat democrația și drepturile omului și au implementat politici economice dăunătoare. Principalele concluzii ale raportului sunt:

• Susținerea pentru partidele de stânga și dreapta care promovează ideologii populiste autoritare este, în medie, la nivel European, de 26,9%, un nivel istoric ridicat, dar nivelul rămâne similar celui din 2019.
• Îngrijorările comune legate de imigrație au dus la creșterea sprijinului pentru autoritarismul de dreapta și pentru populism, în timp ce stânga radicală se confruntă cu un declin constant.
• În Ungaria, Italia, Franța, Grecia și Polonia se înregistrează cel mai mare sprijin pentru partidele populiste, aceste țări reprezentând studii de caz pentru celelalte țări europene privind consecințele adoptării politicilor populiste.
• Malta, Marea Britanie, Portugalia, Luxemburg și Croația se clasează cel mai jos în ceea ce privește sprijinul pentru partidele populiste.
• Opiniile despre UE diferă între partidele populiste. Deși aceste partide sunt mai eurosceptice decât omologii lor non-populiști, mai puține susțin retragerea totală din UE decât în anii anteriori.

În România, partidele populiste au înregistrat o creștere semnificativă în ultimul deceniu. În prezent, țara se află printre cele opt națiuni europene în care partidele populiste și/sau autoritare participă la guvernare. În 2023, sprijinul pentru partidele național conservatoare și populiste a continuat să fie solid, reflectând o tendință regională mai largă în Europa Centrală și de Est. România rămâne un exemplu ilustrativ al modului în care populismul poate modela peisajul politic, contribuind atât la consolidarea cât și la contestarea structurilor democratice existente.


Indicele Populismului Autoritar poate fi consultat integral aici.

Traducerea în limba română a raportului poate fi descărcată în format Word aici.

Comunicatul de presă poate fi vizualizat aici.

 
 

Paginile din indice referitoare la România pot fi vizualizate direct mai jos.

 
 

Poziționarea României în indice